Szabadtéri rendezvények, fesztiválok védelme

Az elmúlt fél évszázadban egyre népszerűbbek lettek, ezáltal egyre nagyobb területen és létszámmal kerülnek megrendezésre különböző szabadtéri rendezvények, fesztiválok. A közös szórakozás hamar rémálommá válhat, ha vészhelyzetben a pánik eluralkodik, ha a tömegben a megfelelő információ hiányában hisztéria alakul ki. Menekülni nem csak tűz esetén, de pl. bombariadó, váratlan szélsőséges időjárás esetén is szükség lehet. Minél előbb tudunk a veszélyről, annál nagyobb az esély a megmenekülésre.


forrás: Blogozine

A sikeres evakuáció kulcsa többek között az időben történő jelzés lehetősége (pl. a területen lévő kézi jelzésadókkal), illetve a hatékony riasztás (pl. hang-fény jelzőkkel).

Egy több ezer főt számláló rendezvény megszervezése gondos előkészítést igényel. A kockázatok csökkentése érdekében 2015 óta külön Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) is foglalkozik a bejelentésköteles rendezvények biztonsági feltételeivel (www.okf.hu), melynek egyik fontos pontja, hogy:

„A menekülési lehetőség kialakítása és biztosítása a szabadtéri rendezvény helyszínén a rendezvény felelős szervezőjének a felelősségi körébe tartozik.”

Probléma esetén a felelősség egyértelmű, alapvető elvárás a TvMI 3.2. pontja alapján, amit teljesíteni kell:
„3.2. A szabadtéri rendezvények (biztonsági célú) hangosítása (hangosító rendszer, hangosító eszköz) akkor tekinthető az OTSZ 210. § (6) bekezdés szerint igazoltnak, ha a tervezett rendezvény helyszínek teljes területén a hangnyomás, hangerő eléri legalább a 75 dB(A), a rendezvény terület egyéb területrészén pedig az 50 dB(A) értéket, vagy legalább 5 dB(A)-lel nagyobb, mint az adott területen várható bármely 30 mpnél hosszabb ideig fennálló zaj.

A TvMI is kínál megoldást általánosan fogalmazva: „A villamos hálózattól független hangosító eszközöket javasolt a rendezvény területén több ponton, az egyenletes területi eloszlás figyelembe vételével elhelyezni,…”

Fenti elvárások egyszerű és költségtakarékos műszaki megoldását kínálja a WES+ vezeték nélküli mobil tűzjelző és evakuációs rendszer. A rendezvény főbb csomópontjain, büféknél, színpadoknál stb. elhelyezett “fire point”-ok, azaz kézi jelzésadós riasztó egységek (lásd az ábrán) lehetővé teszik, hogy a tüzet legkorábban észlelő személy a legközelebbi kézi jelzésadóval elindítsa az egy rádiós hálózatba kapcsolt hang-fényjelző eszközöket. A rendszer központi egysége elhelyezhető a rendezvény felügyeleti központjában.

Igénytől függően a rendszer könnyen és gyorsan kiegészíthető automatikus optikai füst- vagy hőérzékelőkkel, pl. a közösségi terekben, büfékben, raktárakban. A rendszer gyorsan és könnyen telepíthető, bővíthető, lebontható és át is telepíthető. Legfőbb előnyei szabadtéri rendezvényeken:

  • teljesen vezeték nélküli, rádiós technológia;
  • EN 54 szerint minősített, magas műszaki színvonalú, megbízható termék;
  • többször felhasználható, így tovább csökken az egy rendezvényre jutó fajlagos költség;
  • szabotázsvédett, vagyis hibajelzést ad, amennyiben leszedik a felszerelési helyéről;
  • GSM verziós központi egységgel 6 db telefonszámra képes a bontott jelzéseket továbbítani.

Példa egy szabadtéri rendezvény védelmére
(a példában az eszközök kiosztása csak a bemutatást szolgálja)

 

ELSŐSEGÉY HÍVÁS
A WES legújabb verziója, a WES3 alkalmas arra, hogy a tűzriasztástól eltérő jelzésként jelenítse meg a központi egységen. Ebben az esetben a jelzést fogadó tudja, hogy hol van szükség azonnali orvosi segítségre, illetve GSM  típusú központ egység esetén a beállított 6 db telefonszámra is átmegy a jelzés.

KÉSLELTETÉS
A WES3-al lehetőség van max. 10 perces késleltetés beállítására, mielőtt a hang-fény jelzők működésbe lépnek. Ez adott esetben elég lehet a jelzés közelében  lévő biztonsági őrnek arra, hogy ellenőrizze a jelzést.

Alkalmazási példa letölthető pdf formátumban: WES Alkalmazasi-pelda SZABADTERI-RENDEZVENY 2018-03