Használaton kívüli épületek védelme

Bár elsőre talán nevetségesnek hangozhat, de nagyon gyakran történik tűz – legtöbbször gyújtogatásból eredően – használaton kívüli épületekben hatalmas károkkal és további járulékos költséggel. A tulajdonos- vagy funkcióváltás, vagy éppen egy tervezett felújítás miatt átmenetileg “lakatlan” épületek legtöbbször nagy értéket képviselnek, illetve az elharapódzó tűz veszélyeztetheti a szomszédos épületeket is. Külföldön külön iparággá kezd válni a lakatlan épületek “üzemeltetése”, menedzsmentje.

Csak néhány példa:

2018.09.18
Leégett a Hűvösvölgyi Vigadó épülete
Keddre virradó éjjel kiégett egy volt étterem Budapest II. kerületében, a Hűvösvölgyi úton. Az 1500 négyzetméteres, elhagyatott épületben kitört tüzet több óra alatt sikerült csak eloltani….
Az oltási munkálatok közben a tetőszerkezet részlegesen beomlott, és az épület életveszélyessé vált, ezért csak kívülről tudták oltani a tüzet. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan két közeli épületet – köztük egy óvodát – is védtek a lángoktól. Az elsődleges információk szerint a tűzben senki sem sérült meg.”
forrás: origo, Youtube

2018.03.08.
Pokoli tűz – Egy volt dolgozó szeme láttára égett le a malom
Hatalmas tűz pusztított egy régi budapesti malomépületben tegnap reggel. A lángok és a füst akkora volt, hogy szinte mindenhonnan látni lehetett a fővárosban. Egy volt dolgozó is szemtanúja volt, ahogy elpusztult az egykor szebb napokat látott épület…
Negyvenöt ember 13 autóval ment ki a helyszínre, órákon át dolgoztak a lángok megfékezésén. A szomszédos épületekre – köztük a Zwack üzemére – szerencsére nem terjedt át a tűz, és senki sem sérült meg. Sokan még az autópályák fővárosba bevezető szakaszain is látták a füstoszlopot…
Borzasztó, hogy gyakorlatilag egy malom sem maradt már. Régen műemlékké kellett volna nyilvánítani. – mondta egy volt dolgozó, aki végignézte a tűzesetet…
Bár nagyrészt nem használták a malmot, a földszinten élelmiszerraktár működött. A tégla- és vasszerkezetű épületben belül minden fából volt, valószínűleg ezért égett ilyen gyorsan és ekkora lángokkal…”
forrás: borsonline, hirTV, 24.hu

2018.08.23.
Brutális tűz Mosonmagyaróváron: lángokba borult az ipartelepi határőrlaktanya
A tűz oltását a több településről riasztott rajok megkezdték. Kigyulladt egy több mint ezer négyzetméteres használaton kívüli épület Mosonmagyaróváron, a Határőr utcában. A helyszínre a kapuvári, a győri, a lébényi, a mosonmagyaróvári és a csornai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték az oltási munkálatokat.
forrás: kisalfold.hu, bm okf