Tartalék műszaki megoldás (OTSZ)

Mi történik akkor, ha elromlik a meglévő tűzjelző rendszer, de a javítás elhúzódik, ha valamiért egyes területeken ideiglenesen nem működik a tűzjelző?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. BM rendelet) egyértelműen előírja, hogy ilyen esetekben:
„252. § (1) Az üzemeltetőnek a felülvizsgálat, karbantartás, javítás idején csökkenő védelmi szintet alkalmas megoldásokkal ellensúlyoznia kell. Az ellensúlyozás keretében az üzemeltető
a) a vonatkozó műszaki követelményben foglalt megoldást alkalmaz,
b) felfüggeszti az üzemelést, használatot, tevékenységet a védelmi szint helyreállásáig,
c) azonos védelmi szintet biztosító tartalék műszaki megoldásokat helyez készenlétbe vagy
d) a tűzvédelmi hatósággal előzetesen egyeztetett más megoldást alkalmaz.”

Fenti esetekre ad gyors és kézenfekvő tartalék (átmeneti) műszaki megoldást a WES+ rendszer, akár bérleti konstrukcióban is. A feltételekért keressen minket itt.
——————————————————————————————————————————————————

Példák, amikor a tűzjelző rendszer átmenetileg nem működik, a javíttatás elhúzódik, de ellensúlyozó intézkedés nem történik:

2018. március 25. Oroszország, Kemerovó
Apokaliptikus tűzvész: 64 ember élve bennégett a plázában, sírva búcsúztak telefonon családjaiktól (blikk.hu)

“Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) főigazgatója a tanácskozáson elmondta: a körülmények vizsgálata során kiderült, hogy az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19-e óta nem működött, és megjavítását elhanyagolták…. Basztrikin elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban öt embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és tűzrendészeti védelméért voltak felelősek…
A legfőbb kérdések: – miért nem tettek semmit a hatóságok, ha egyszer a tűzvédelmi berendezések már több mint egy hete nem működtek…” (index.hu)


műszaki igazgató

a tűzjelző rendszerért felelős